Коропська РДА
      Анонси












       

       

       


      Назад

      Небезпека отруєння грибами

                Мало знайдеться таких людей, які не люблять ласувати грибами. Для багатьох збирання грибів - це захопливе полювання, яке іноді називають «тихим». Але не всі добре розуміють, що з вживанням грибів потрібно бути дуже обережним.

      Їстівні гриби завжди приваблювали людей. Але цей дарунок лісу водночас є небезпечним продуктом харчування. Вірогідність смерті після отруєння грибами дуже велика і,  якщо людині і вдасться  викарабкатися, вона може на все життя  залишитися інвалідом, тому що після отруєння може розвинутися ниркова або печінкова недостатність, гепатит. У результаті все життя потрібно буде  сидіти на дієтах і приймати спеціальні препарати.

          Крім того гриби здатні накопичувати в собі з'єднання важких металів. А одним з найбільш активних їх розповсюджувачів є автотранспорт, його вихлопні гази. Тому не збирайте гриби, що ростуть вздовж автомагістра­лей. Від регулярного їх вживання може розвинутися анемія і зменшитись здат­ність організму чинити опір інфекційним захворюванням.

                   Часто отрутні гриби бувають схожі на широко розповсюджені їстівні гриби, і недосвідчений грибник може їх легко поплутати. В одних випадках ця подібність задоволена поверхово, а в інших настільки сильно, що при визначенні грибів помилитися може навіть збирач з великим стажем. Такі гриби називають грибами-двійниками. Відомо багато їхніх видів, причому особливо небезпечно, що двійники є в багатьох смертельно отруйних грибів. Це і приводить нерідко до фатальних помилок при зборі грибів, служить однією з найбільш частих причин грибних отруєнь.

                  І, як приклад, отруєння грибами (вірогідно блідою поганкою) 17-ти річної дівчини з Семенівського району. Смерть наступила 14 серпня в Національній дитячій спеціалізованій лікарні «ОХМАДИТ».

        

      Основні причини отруєнь:

      вживання отруйних грибів;

      неправильне приготування умовно їстівних грибів;

      вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

      вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.

      Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. 

      Застереження для грибників:

      купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;

      збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

      Забороняється збирати гриби:

      • якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;

      • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

      • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;

      • з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

      • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

      • "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору

      не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;

      не куштуйте сирі гриби на смак;

      ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти; усі сумнівні –викидайте; нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте; гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;

      гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;

      при обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте; лише тоді гриби можна варити або смажити;

      обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;

      не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;

      гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються; у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;

      значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин; якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння;

      суворо дотримуйтеся правил консервування грибів; неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм; гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

       

      Перша допомога при отруєнні грибами:

      викличте "Швидку медичну допомогу";

      одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;

      після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

      з'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

       

      Забороняється:

      вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;

      займатися будь-якими іншими видами самолікування.

       

      Увага! Ні в якому разі не довіряйте таким тлумаченням:

      усі їстівні гриби мають приємний смак;

      отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний;

      усі гриби в молодому віці їстівні;

      личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів;

      опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби;

      цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні;

      отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин;

      сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.

      Збираючи гриби, будьте надзвичайно обережними, отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

       

      Назад



       

      22 Лютого 2018 16:21
      21 Лютого 2018 10:10
      15 Лютого 2018 08:48
      09 Лютого 2018 09:37
      09 Лютого 2018 09:30
      08 Лютого 2018 11:50
      06 Лютого 2018 14:12
      05 Лютого 2018 16:28
      25 Січня 2018 09:25
      25 Січня 2018 09:00
      23 Січня 2018 12:05
      22 Січня 2018 16:36