Коропська РДА
    Анонси












     

     

     


    Назад

    Небезпека отруєння грибами

              Мало знайдеться таких людей, які не люблять ласувати грибами. Для багатьох збирання грибів - це захопливе полювання, яке іноді називають «тихим». Але не всі добре розуміють, що з вживанням грибів потрібно бути дуже обережним.

    Їстівні гриби завжди приваблювали людей. Але цей дарунок лісу водночас є небезпечним продуктом харчування. Вірогідність смерті після отруєння грибами дуже велика і,  якщо людині і вдасться  викарабкатися, вона може на все життя  залишитися інвалідом, тому що після отруєння може розвинутися ниркова або печінкова недостатність, гепатит. У результаті все життя потрібно буде  сидіти на дієтах і приймати спеціальні препарати.

        Крім того гриби здатні накопичувати в собі з'єднання важких металів. А одним з найбільш активних їх розповсюджувачів є автотранспорт, його вихлопні гази. Тому не збирайте гриби, що ростуть вздовж автомагістра­лей. Від регулярного їх вживання може розвинутися анемія і зменшитись здат­ність організму чинити опір інфекційним захворюванням.

                 Часто отрутні гриби бувають схожі на широко розповсюджені їстівні гриби, і недосвідчений грибник може їх легко поплутати. В одних випадках ця подібність задоволена поверхово, а в інших настільки сильно, що при визначенні грибів помилитися може навіть збирач з великим стажем. Такі гриби називають грибами-двійниками. Відомо багато їхніх видів, причому особливо небезпечно, що двійники є в багатьох смертельно отруйних грибів. Це і приводить нерідко до фатальних помилок при зборі грибів, служить однією з найбільш частих причин грибних отруєнь.

                І, як приклад, отруєння грибами (вірогідно блідою поганкою) 17-ти річної дівчини з Семенівського району. Смерть наступила 14 серпня в Національній дитячій спеціалізованій лікарні «ОХМАДИТ».

      

    Основні причини отруєнь:

    вживання отруйних грибів;

    неправильне приготування умовно їстівних грибів;

    вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

    вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.

    Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. 

    Застереження для грибників:

    купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;

    збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

    Забороняється збирати гриби:

    • якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;

    • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

    • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;

    • з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

    • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

    • "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору

    не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;

    не куштуйте сирі гриби на смак;

    ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти; усі сумнівні –викидайте; нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте; гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;

    гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;

    при обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте; лише тоді гриби можна варити або смажити;

    обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;

    не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;

    гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються; у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;

    значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин; якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння;

    суворо дотримуйтеся правил консервування грибів; неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм; гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

     

    Перша допомога при отруєнні грибами:

    викличте "Швидку медичну допомогу";

    одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;

    після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

    з'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

     

    Забороняється:

    вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;

    займатися будь-якими іншими видами самолікування.

     

    Увага! Ні в якому разі не довіряйте таким тлумаченням:

    усі їстівні гриби мають приємний смак;

    отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний;

    усі гриби в молодому віці їстівні;

    личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів;

    опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби;

    цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні;

    отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин;

    сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.

    Збираючи гриби, будьте надзвичайно обережними, отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

     

    Назад



    21 Листопада 2017 12:55
    21 Листопада 2017 12:45
    08 Листопада 2017 12:49
    07 Листопада 2017 10:45
    12 Жовтня 2017 16:32
    05 Вересня 2017 09:26
    31 Серпня 2017 12:26
    07 Серпня 2017 11:26